Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

FIFA-Quality Programme: Den viktigaste certifieringen av konstgräsplaner (II)

Konstgräsplanens kvalitet är avgörande för om en certifiering kan utfärdas av världsfotbollsförbundet FIFA. Hur ser grundvalen och parametrarna för detta ut?

FIFA:s måttstock för de testade konstgräsprodukterna för fotboll och motsvarande system är en gräsplan i gott skick. Det strikta testförfarandet består av två faser som måste genomföras av oberoende testinstitut med FIFA-ackreditering.

I det första steget, laboratorietestet, kontrolleras konstgräset innan det läggs ut avseende lämpligheten för fotboll och enligt andra kvalitetskriterier. Fälttestet – den andra fasen – äger rum på den färdiginstallerade och spelklara planen och är den viktigaste grunden för certifieringen. Om detta test godkänns är det en bekräftelse på att den aktuella konstgräsplanen uppfyller FIFA:s höga krav på spelegenskaper, säkerhet och kvalitet, samt att den får användas vid turneringar på högsta nivå, FIFA VM och UEFA CL/EL.

Certifiering inom fotboll – de båda testfasernas tyngdpunkter:

  • Växelverkan mellan spelare och underlag
  • Växelverkan mellan boll och underlag
  • Produktens sammansättning
  • Väderbeständighet
  • Livslängd

 Ett godkänt resultat på båda testerna säkerställer att spelplanen uppfyller kraven i FIFA-kvalitetsprogrammet. Därefter förses den avslutade installationen med ”FIFA QUALITY”- eller ”FIFA QUALITY PRO”-certifieringen – för fotboll på amatör- och fritidsnivå respektive för elitfotboll.

Utöver de båda obligatoriska testerna genomför FIFA kvalitetskontroller på slumpmässigt utvalda planer, vilket ska underlätta för de ansvariga att korrekt använda och underhålla planen. Tillverkaren informeras vid behov av förbättringsarbeten.

Den tredje generationens konstgräsplaner

Den första bekräftelsen från FIFA fick den så kallade tredje konstgräsgenerationen (3G) med en kombination av sand- och gummifyllning. Med denna generation fick konstgräset sitt genombrott hos fotbollen och erbjuder idag ett genuint alternativ till de vanliga gräsplanerna. Som framtidsorienterat företag var Polytan praktiskt taget med från början.

Redan 2003, två år efter införandet av FIFA-kvalitetsprogrammet, deltog vi som licenstagare i FIFA Quality Programme for Football Turf och har även installerat den första FIFA Recommended 2 Star-certifierade konstgräsplanen.

En av de första elitlagsarenor som vi försåg med ett konstgrässystem är Red Bull Arena Salzburg. Fler elitlagsarenor stod på tur, såsom Stade de Suisse (Stadion Wankdorf) i Bern och Stadion La Maladière som är FC Xamax Neuchatels hemmaplan. Vid U17-VM i Peru spelades för första gången i fotbollshistorien alla 31 matcherna på konstgräs och Polytan fanns på fyra arenor av fem, på stadion i huvudstaden Lima samt i Trujillo, Chiclayo och Piura.

Dam-VM i Kanada 2015 var det första kompletta FIFA-världsmästerskapet som spelades på konstgräs. Vi installerade vårt konstgrässystem LigaTurf RS+ på finalstadion BC Place i Vancouver. 2017 utrustade Polytan konstgräsplanerna vid Home of FIFA i Zürich.

BC Place LigaTurf RS FIFA Quality Pro
BC Place Stadium, Vancouver, Kanada

Strängare riktlinjer från FIFA sedan 2015

En viktig förändring i konstgräsets utvecklingshistoria inträffade när FIFA år 2015 än en gång skärpte kriterierna för system och produkter. De strängare riktlinjerna i FIFA:s handbok gäller främst kraven på FIFA Quality Pro-certifieringar av fotbollsplaner för proffsspel.

Detta uppfyller de krav som ställts av professionella klubbar och spelare i de högsta serierna. Med införandet avskaffade världsfotbollsförbundet samtidigt de gamla certifieringsprocedurerna och certifikatsbeteckningarna FIFA Recommended 1 Star och FIFA Recommended 2 Star.

De strängare reglerna i FIFA:s handbok från 2015 trädde i kraft den 1 januari 2017. Men även där har vi på Polytan legat steget före; den första konstgräsplanen som fick en FIFA Quality Pro-certifiering enligt de nya måttstockarna kommer nämligen från Polytan.

Spelplanen som fick denna utmärkelse finns i Aminess Football Center i den kroatiska kuststaden Novigrad. I slutet av december 2016 installerade vi, tillsammans med vårt partnerföretag Maxmar Grupa, premium-konstgrässystemet LigaTurf RS Pro II CoolPlus med EPDM strögranulat Bionic Fibre och ett hållbart elastiskt skikt som installerades på plats.

Certifieringen som genomfördes i början på februari 2017 enligt de nya FIFA-kriterierna bekräftar att planen uppfyller de högsta kraven rörande spelegenskaper, säkerhet, hållbarhet och utförande. Dessutom är FIFA Quality Pro-certifikatet en förutsättning för att Aminess Football Club i Novigrad ska kunna stå värd för officiella landskamper och internationella klubbturneringar. Och naturligtvis innebär det att världsfotbollsförbundet slutligt bekräftar den höga kvaliteten på våra konstgräsplaner.

Godkända återcertifieringar av fotbollsplaner med konstgräs

Våra många godkända återcertifieringar visar inte bara att vi är i takt med tiden, utan även att vi uppfyller de krav som FIFA ställer. Exempelvis i München: Sedan 2017 tränar både de unga talangerna och damlagen i FC Bayern München på FC Bayern Campus på Ingolstädter Straße. Inom synhåll från Allianz Arena uppfördes en högklassig fotbollsakademi till en kostnad av 70 miljoner Euro.

Polytan har även lagt 22 000 kvadratmeter konstgräs och konstgräsbeläggningar i uteområdet. Två stora planer, två miniplaner samt fitness-, teknik- och koordinationsområdet fick konstgräs – därav täcker vårt premiumkonstgrässystem LigaTurf RS Pro II CoolPlus med strögranulat Infill Bionic Fibre hela 20 000 kvadratmeter. Nu kunde den fjärde FIFA-återcertifieringen av planerna avslutas positivt och därmed bekräftades Polytanbeläggningarnas duglighet efter mångårig användningen ännu en gång.

Även Home of FIFA i Zürich har certifierats för andra gången, och snart är dags för den tredje. Där utrustade vi två mindre planer och en större med Polytan LigaTurf RS Pro II och Infill BionicFibre. Detsamma gäller MSK Zilina i Slovakien, där samma beläggning testades på Štadión pod Dubňom och redan har certifierats för femte gången.

fc bayern campus lt rs pro ii fifa quality pro l 1
FC Bayern Campus, Oberschleißheim, Tyskland
msk zilina lt rs pro cp fifa quality pro ljpg 2
MŠK Žilina, Žilina, Slovakien

Polytan licensierat som FIFA Preferred Provider

”FIFA Quality Programme for Football Turf” är ett licensieringsprogram som tillverkare av högkvalitativa konstgrässystem för fotbollsplaner kan genomgå om ett antal höga krav är uppfyllda. Polytan har licensierats som FIFA Preferred Provider.

Initiativet togs av FIFA år 2009 för att uppfylla kraven på högre kvalitet på konstgrässystemet – inte bara på själva produkten, utan även under installationsprocessen. Programmet syftar till att skydda användarnas intressen vid köp av spelplaner och säkerställa att konstgräsplanerna uppfyller de högsta kraven på kvalitet, prestanda och säkerhet.

Genom att uppfylla alla krav och genom regelbunden rapportering till FIFA dokumenterar en Preferred Provider sin förpliktelse gentemot de höga kvalitetskraven. Gentemot användare åtar de sig inte endast hela ansvaret för den totala installationen av grässystemet utan tillhandahåller även ytterligare information om produkt och utläggande. Dessutom finns det interna specialister med ansvar för underhållet av planen. Kraven på en FIFA Preferred Provider är indelade i godkännande- och ansökningskriterier. En ansökande kan bli FIFA Preferred Provider endast om båda dessa kriterier är uppfyllda.

Fördelarna med ett medlemskap i FIFA Quality Programme for Football Turf är uppenbara: Som certifierad partner till FIFA kan Polytan i framtiden samarbeta med FIFA för att ännu mer intensivt driva på vidareutvecklingen av konstgrässystem av hög kvalitet och utarbeta innovativa lösningar. Utmaningarna är många och krävande – det handlar bland annat om att minimera ifyllnadsmaterialen för att undvika mikroplast, om återvinning och om att förbättra både spelegenskaperna och spelarskyddet. Som Preferred Provider till FIFA kan Polytan dessutom i fortsättningen medverka vid utformandet av kvalitetsprogrammet, kraven och testförandet som ska gälla konstgrässystem.

Polytan har licensierats som FIFA Preferred Provider

DELA / PRENUMERERA

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Opponent in front, wall behind – a spectacle in a glass cage
Padel has nothing to do with paddling on water. Rather, the new trend in Germany is a racket sport: a mixture of squash, badminton and tennis (doubles), played by four players on a court enclosed by safety glass and mesh walls, which – like in squash – can be incorporated in the game. Padel is […]
„WE MAKE SPORT. GREENER.“ –  Incorporating recycled plastics
After looking at bio-based raw materials as the basis for Green Technology in the first part of our blog series on sustainability and environmental awareness at Polytan, we are now turning our attention to recycled plastics. We return these materials to the plastic cycle and incorporate them into selected synthetic turf systems in the form […]
We Make
Sport.
Subscribe to newsletter

Prenumeration på nyhetsbrev

Newsletter Anmeldung (EN)

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields