Konstgräset LigaTurf RS+ bevisar sin höga kvalitet:

Polytan_VfL_Kaufering_02

2001 startades FIFA-kvalitetsprogrammet för konstgräs. Det säkerställer i ett enhetligt testförfarande att en ”Football Turf” – den officiella beteckningen efter klarat prov – uppfyller fotbollsförbundets stränga kvalitetskrav. Inget annat konstgrässystem har fått ”FIFA Quality Pro”-kvalitetsmärkning så ofta som produktserien LigaTurf RS+ CoolPlus från Polytan, som firar sitt tioårsjubileum 2017. Tillverkaren kunde fira detta redan den här sommaren: I början av augusti fick gräset i stadion i kommunen Kaufering i storkommunen Landsberg i Oberbayern certifikatet ”FIFA Quality Pro” för åttonde gången i rad. Det är därmed det mest utmärkta och flera gånger certifierade konstgräset i världen i den här kategorin.

I Kaufering installerade Polytan ett proffskonstgrässystem med samma konstruktion som det som tre franska klubbar i den högsta ligan spelar sina matcher på. Konstruktionen består av ett in-situ elastiskt skikt och konstgräset som är fyllt med sand och gummigranulat. Liksom i Kaufering fick konstgrässystemen i de franska fotbollsarenorna ”FIFA Quality Pro”-certifikatet under flera år i följd.
Kvalitetsmärkningen ”FIFA Quality Pro” är anpassat till proffsfotbollens krav och är samtidigt förutsättningen för internationella matcher. Kvalitetsmärkningen ”FIFA Quality“ får konstgräsplaner som används inom amatör- och fritidsområdet. För att klara kraven i kvalitetsprogrammet måste en konstgräsplan klara både ett laboratorietest och ett fälttest som utförs av ett ackrediterat provningsinstitut. Certifikaten gäller under ett år och sedan måste de förnyas.

Tillverkare som har minst två års erfarenhet med kvalitetsprogrammet får ansöka om att få kalla sig ”FIFA Preferred Producer”. Just nu finns det – inklusive Polytan – nio sådana godkända tillverkare (aktuellt per: september 2015). FIFA Preferred Producer garanterar för det ena högvärdiga konstgrässystem, för det andra en sakkunnig installation. För detta arbete utförs ett ständigt samråd med FIFA.

Över hela världen finns för närvarande över 250 certifierade konstgrässystem från Polytan, varav ca 70 procent med ”FIFA Quality” och 30 procent med ”FIFA Quality Pro” (aktuellt per: september 2016). Därmed är Polytan i topp över hela världen. Specialisten för idrottsbeläggningar från Burgheim är internationellt ledande även vad gäller antalet förnyade ”FIFA Quality Pro“-certifieringar”: Med 34 planer ligger Polytan 14 procent över marknadsgenomsnittet inom detta område.

Mängder av förnyade certifieringar även i ”Ligue 1”

Efter att det franska fotbollsförbundet FFF 2009 godkände konstgräs för matcher i den högsta ligan i den franska proffsfotbollen, bytte de traditionsrika föreningarna AS Nancy-Lorraine i ”Stade Marcel-Picot”, FC Lorient i ”Stade du Moustoir” och La Berrichonne de Châteauroux i ”Stade Gaston Petit” från naturgräs till konstgräs. De ansvariga valde i alla tre fallen ett LigaTurf RS+ CoolPlus från Polytan med en ”FIFA Quality Pro”-certifiering. I Nancy kunde kvalitetsmärkningen förnyas för sjunde gången i augusti i år och i Châteauroux för femte gången i rad i november 2015. Konstgräset i Lorient klarade kvalitetsmärkningen ”FIFA Quality Pro” sex gånger i rad och fick sedan kvalitetsmärket ”FIFA Quality” under ytterligare tre år. Generellt sett är Polytan hittills den enda konstgrästillverkaren som har fått uppdraget att utföra beläggningar i franska proffsfotbollsarenor.

Stadion i kommunen Kaufering: Högt utnyttjande med låg skötsel

 
Stadion i kommunen Kaufering, som huvudsakligen används av VfL Kaufering, fick i augusti 2008 med ett LigaTurf RS+ för första gången en konstgräsplan med en kvalitet som utmärkts med kvalitetsmärkningen ”FIFA Quality Pro”. Sedan dess har det åtta gånger i följd certifierats på nytt och är därmed världsunikt. Kommunen Kaufering, som äger anläggningen med tillhörande löparbana, bytte när det begav sig från naturgräs till konstgräs för att kunna använda planen året runt oavsett väderlek och med lågt underhåll. Den genomsnittliga användningstiden ligger på 1 500 speltimmar per år, eftersom inte bara föreningens egna 20 lag utan även gästande lag och skolor i närheten tränar och spelar ligamatcher på planen. 1 500 speltimmar per år är därmed med än dubbelt så mycket som på ett vanligt naturgräs som i genomsnitt kan användas mellan 400 och 800 timmar – beroende på klimat och väderlek i respektive region.

Greenkeeper och Facility Manager på kommunen i Kaufering Wolfgang Dangel uppskattar dessutom den begränsade skötseln som de syntetiska stråna kräver: ”Även efter en kraftig regnskur kan planen användas direkt. Den behöver varken klippas, ventrikuleras eller gödslas. Den måste bara vattnas något under mycket varma dagar. En gång i veckan borstas konstgräset med en ACS-maskin och ryktas och tre till fyra gånger per år rengörs den med en motoriserad manuell borstmaskin. Vartannat år är en intensiv rengöring nödvändig. De utförs av en fackfima och kostar ca 3 000 till 4 000 euro. I jämförelse skulle skötseln av en naturgräsplan utförd av en fackfirma kosta 5 000 till 7 000 euro.”

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Pressfoto_1_Infinergy_Flooring
oktober 25, 2021

BASF and Sport Group start global cooperation in the field of sports and outdoor flooring systems

Poligras+News+post+7Olympics-2500x957-FA
oktober 22, 2021

FIH and Sport Group announce partnership extension with renewed commitment to sustainability

Polytan @ FSB 2019
september 22, 2021

Polytan to promote sustainability at FSB 2021