Lärande med olympisk flair

Polytan_Gym-München-Nord_04-scaled

Polytan idrottsbeläggningar för en ny ”Elitskola för idrott” i München.

LÄRANDE MED OLYMPISK FLAIR

 
Om några år när atleter från München vinner guld, silver och brons vid olympiska spel, kanske det är idrottare som tidigare har studerat vid Gymnasium München-Nord: Den nya utbildningsinstitutionen i stadsdelen Milbertshofen-Am Hart är sedan juli 2016 en av 43 ”Elitskolor för idrott” i hela Tyskland. Dess idrottsliga fokusering är inriktad mot disciplinerna volleyboll, judo, basket, bågskytte, friidrott, simning, konstsim, shorttrack (skridsko på kortbana), bordtennis, fotboll och trampolin gymnastik, vilka främjas i samarbeten med olika idrottsförbund. För att kunna uppfylla kraven som en elitskola för idrott ställer, har många av idrottsanläggningarna en olympisk träningsnivå. Polytan var delaktig i utformningen av utomhusområdet: Alla friidrottsytor – inklusive en 110 meter lång sprintsträcka – liksom två basketplaner förseddes med konstbeläggningar från specialisten för idrottsbeläggningar med säte i Burgheim. I områdena vid hinder-, armgångs- och klätteranläggningarna installerades fallskyddsbeläggningar från Polytan.


Gymnasiet med fyra parallellklasser uppfördes av Münchens byggnadsavdelning och har plats för upp till 1 000 flickor och pojkar samt 100 lärare. Från och med högstadieåldern får i varje årskurs en klass särskilda möjligheter att utvecklas idrottsligt. Vid utformningen av skolan lyckades arkitekterna från von h4a Gessert + Randecker Generalplaner förena de högra kraven som ställs på inlärning och idrott med en vägvisande arkitektur – deras utkast realiserar konceptet hos utbildningsinstitutionen München på ett förebildligt sätt och erbjuder därutöver rum fyllda med ljus och en mycket modern utrustning.

 
Ljus som arkitektoniskt gestaltningselement

Gymnasiets centrala punkt är huvudbyggnaden med tre våningar och en omkring 1 000 kvadratmeter stor aula, som nästan helt saknar pelare. Med scen och sitt-öar verkar den inbjudande – vilket också beror på de valda materialen trä, slät betong och glas som återfinns i harmoniska kombinationer i hela skolan. Stora fönster- och väggytor med treglasfönster, liksom takfönster och inglasade innergårdar skapar överallt en ljus och vänlig atmosfär.

På entréplanet i huvudbyggnaden finns även en matsal med kök, allrum och biblioteket. På de båda övre planen ligger förvaltningsrum samt klassrum för klasserna med specialinriktningar.

Söder om huvudbyggnaden ansluter tre så kallade lärohus, i vilka flera årskurser bildar ”cluster”. Lärohusen har två våningar och alla har ett eget centralt forum med klassrum, lärarrum och sanitetsanläggningar placerade runt en inglasad innergård. Eftersom huvudbyggnaden och lärohusen är uppradade efter varandra kunde de fyra byggnaderna förbindas med varandra via en bred korridor.
I norr gränsar en delvis i marken nedsänkt hall med tre sektioner och plats för knappt 200 åskådare mot huvudbyggnaden – den är tack vara takhöjden på 10 m lämplig för volleybollmatcher i Bundesliga. En 15 x 15 m stor judohall på bottenvåningen är ytterligare en av skolans attraktioner och kompletterar tillsammans med ett styrke- och konditionsrum utrymmena för idrottsundervisningen inomhus.

Även idrottsanläggningarna utomhus erbjuder perfekta förhållanden för toppidrottens krav. De har utformats och realiserats av Hackl Hofmann landskapsgestaltarna från Eichstätt på uppdrag av Münchens byggnadsavdelning: Anläggningarna omfattar två basketplaner, vardera en anläggning för längdhopp, höjdhopp och kulstötning, en 45 meter lång bouldervägg, en 110 meter lång löparbana och en fotbollsplan med naturgräs. Utomhusdelen avrundas med en hinderbana och en armgångs- och klätteranläggning.

100 procent tävlingsduglig – konstbeläggningen Rekortan M

 
För den 110 meter långa sprintsträckan med sex banor valde landskapsgestaltarna Rekortan M, som är ogenomsläpplig för vatten, i den klassiska röda färgen för löparbanor. Beläggningen övertygar med sin goda acceleration och stegelasticitet, samt med en optimal dämpning och idrottsmedicinska värden. Eftersom granulatet strös in med synlig spets är den mycket lämplig för spikskor. Den gjutbelagda beläggningen har bevisat sig på internationella arenor: Mängder av IAAF Diamond League friidrottsgalor har redan genomförts på denna beläggning, inklusive flera världsbästa resultat och världsrekord.

 
PolyPlay S – den långlivade allroundtypen bland konstbeläggningar

 
På alla utomhusanläggningar som kräver en slät men ändå halksäker yta med mycket goda bollstudsegenskaperna installerades konstbeläggningen PolyPlay S från Polytan. De båda basketplanerna fick liksom löparbanorna en tegelröd färg, anläggningarna för längdhopp och höjdhopp liksom för kulstötning skapar en elegant kontrast i ljusgrått. Dessutom är beläggningen PolyPlay S vattengenomsläpplig så att ytorna torkar mycket snabbt och kan användas året runt. Eftersom idrottbeläggningen med två lager är mycket lättskött och långlivad är den perfekt för idrottsanläggningar som nyttjas intensivt.

Fallskydd PolyPlay FS – den stötdämpande idrottsbeläggningen

 
Vid hinderbanan, armgångs- och klätteranläggningen liksom på den 45 meter långa boulderväggen installerades fallskyddsbeläggningen PolyPlay FS i ljusgrått – avstämd mot de respektive nödvändiga fallhöjderna. Beläggningen är sammansatt av två skikt: Det övre täckskiktet har en tjocklek på 15 mm och är framställt av högkvalitativt, nytillverkat EPDM-granulat (gummi). Det andra, bärande skiktet består av återvunnet material och ger den nödvändiga elasticiteten. Beroende på de kritiska fallhöjderna varierar basskiktets tjocklek mellan 30 och 115 mm. Det finns fallskyddsbeläggningar för en fallhöjd på 3 m, vid högre höjder kräver lagstiftaren räcken.
www.polytan.com

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Pressfoto_1_Infinergy_Flooring
oktober 25, 2021

BASF and Sport Group start global cooperation in the field of sports and outdoor flooring systems

Poligras+News+post+7Olympics-2500x957-FA
oktober 22, 2021

FIH and Sport Group announce partnership extension with renewed commitment to sustainability

Polytan @ FSB 2019
september 22, 2021

Polytan to promote sustainability at FSB 2021