Orange and green in harmony

Polytan_Realschule_Therese-Giehse_3-scaled

Färgglad utomhusgestaltning på realskolan i Unterschleißheim:

ORANGE OCH GRÖNT I SAMKLANG

 
I byggdagboken på skolans webbsida beskrivs den nya byggnationen på realskolan Therese-Giehse i jämförelse med de existerande byggnaderna som ”vackrare, modernare och färggladare”. Utbildningsinstitutionen i Unterschleißheim som invigdes i september 2016 är ovanligt färgglad, inte bara när gäller fasaden utan även de omgivande utomhusytorna. Konstbeläggningarnas färger på innergården återspeglar byggnadens orange-gröna gestaltningskoncept. Både multifunktionsplanen och de tre sitt-öarna och fallskyddsbeläggningen under klätterställningen är tillverkade i konstbeläggningar från Polytan – det väderbeständiga materialet torkar snabbt och har en angenäm haptik under hela året berättar den ansvariga landskapsarkitekten. 

Tävlingen om nybyggnationen togs hem av Diezinger Architekten från Eichstätt, gestaltningen av utomhusanläggningarna utförs av landskapsarkitekterna Adler & Olesch från München. Planeringen inleddes 2013, nybygget kunde invigas punktligt till läsåret 2016/17. Där den gamla byggnaden tidigare fanns står nu i juli 2017 de färdiga utomhusanläggningarna.

I samband med den nya utformningen av den fria ytan önskade sig skolans ledning inte bara en multifunktionsplan utan även andra lek- och idrottsmöjligheter som bordtennis, streetball och en klätteranläggning. Idag omfattar anläggningen även hopp-plattor och organiskt utformade sitt-öar. Dessa kan eleverna använda både på rasterna och på fritiden. Även eleverna på det intilliggande Carl-Orff-gymnasiet kan utnyttja området. På baksidan av den nya byggnaden skapades dessutom ett så kallat ”grönt klassrum”.
För ytan på multifunktionsplanen och de övriga idrotts- och lekytorna valde landskapsarkitekterna konstbeläggningen PolyPlay S från Polytan. Beläggningens kraftiga orangeton återspeglar fasadens orange-gröna gestaltningskoncept, precis som de gröna sitt-öarna och den gröna fallskyddsbeläggningen under klätterställningen.

Konstbeläggningen PolyPlay S är en långlivad allround-idrottsbeläggning som tack vare sin släta men ändå halksäkra yta, liksom goda bollstudsegenskaper, är mycket lämplig för idrottsanläggningar på skolor. Den verkställande direktören på Adler & Olesch landskapsarkitekter i München, Ulrike Tuchnitz, uppskattar dessutom materialets vattengenomsläpplighet, optik och haptik: ”Beläggningen torkar upp snabbt efter regn, blir inte för varm på sommaren och inte för kall på vintern”. Runt hela innergården finns sitt-öarna – ”utan en ful blandning av material” som hon säger – som ser ut som de är gjutna i ett stycke och består också av den lättskötta, väderbeständiga beläggningen PolyPlay S i färgtonen majgrönt. Sitt-öarna utgör på innergården en yta på mer än 200 m² och är 49 centimeter höga – hade de varit mer än en halv meter höga, hade ett gitter fallskyddstaket varit nödvändigt.

Under klätterställningen ligger på grund av den ökade skaderisken konstbeläggningen PolyPlay FS som stötdämpande fallskydd. Den här Polytan produkten består – liksom PolyPlay S – av två skikt: Det övre täckskiktet tillverkas av EPDM-granulat (gummi). Det andra, bärande skiktet består av återvunnet material och ger den nödvändiga elasticiteten. Beroende på lekredskapets kritiska fallhöjd varierar basskiktets tjocklek mellan 30 och 115 mm. Det finns fallskyddsbeläggningar för en fallhöjd på 3 m, vid högre höjder kräver lagstiftaren räcken.

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Kaknäs BP, Stockholm, Schweden
juli 29, 2021

Nya förutsättningar för Djurgårdens IF

Blidvädersplan_Biskopsgarden_Schweden
juli 12, 2021

Fotbollsplan av stort värde i Biskopsgården

2018-04-19_Smartracks_Test-20-von-20-Kopie-scaled
juni 14, 2021

Prestandadiagnostik på högsta nivå – med Polytan SMART till toppform