Nya förutsättningar för Djurgårdens IF

Kaknäs BP, Stockholm, Schweden

Konstgräsplanen på Kaknäs BP gav Djurgårdens IF samma förutsättningar för träning som tävling. Det var ett fortsatt önskemål från allsvenska DIF när Polytan fick det ärofyllda uppdraget att byta konstgräset i slutet av 2019.

Djurgårdens idrottsförening bildades på ett litet kafé i kvarteret Alberget på Djurgården den 12 mars 1891. Åtta år senare, 1899, blev den allt populärare idrotten fotboll en del av verksamheten. Fram till 1910 spelade Djurgården sina matcher på Idrottsparken – ursprungligen en cementcykelbana som gjordes om till en sandplan på 100 x 50 meter innanför cykelbanan.

Idag är match- och träningsanläggningar något mer funktionella och tidsenliga, och tur är väl det. Numera håller Djurgårdens IF till på Kaknäs BP i stadsdelen Ladugårdsgärdet i Stockholm. Där omringas planen av naturens alla slag – havet, Djurgårdsbrunnskanalen, ängar och höga trädtoppar. Högre än trädkronorna står det 155 meter höga landmärket – Kaknästornet och blickar ut över landskapet.

Kaknäs BP, Stockholm, Schweden

På platsen har det länge funnits fotbollsmöjligheter. Men 2013 kompletterades naturgräsplanen med en konstgräsplan. Motivet för detta var att DIF skulle få samma förutsättningar på sin träningsanläggning som på den nya matcharenan, idag Tele2 Arena, då Stockholmsarenan.

2019 var det dags för konstgräsbyte, varpå Polytan fick uppdraget efter en upphandling med Stockholm stad under våren. Under hösten samma år togs det gamla konstgräset bort och ersattes med Polytans LigaTurf RS Pro II – ett proffsgräs som spelar i en liga för sig i fråga om spelegenskaper och slitstyrka. Runtom planen finns även brunnar med filter som samlar upp granulatet, om det händelsevis lämnar spelytan.

Ett plus hos oss är att vi inte snöröjer, så i princip allt granulat ligger kvar, eftersom man inte transporterar det, säger Kjell Frisk, anläggningsansvarig på Kaknäs BP.

Det gamla konstgräset hade nyttjats till max, och grässtråna lagt sig ner, vilket gör underlaget hårt och dysfunktionellt. Något som ledde till att Djurgårdsspelarna valde att enbart träna på naturgräsplanen. Den nya konstgräsplanen var därför en välkommen julklapp i slutet av 2019.

De tycker att det är bra. Spelarna funkar som så att är de tysta är det bra, är det inte bra är det gnäll. Det är så det funkar, berättar Frisk.

Du kan mäta med tester, i slutändan är det ändå spelarnas upplevelse som är det primära. Du kan få testresultat som säger att den är godkänt, men spelare som säger att de får ont i benen, det funkar inte. Då spelar det ingen roll med testresultat, funkar det inte för spelarna så funkar det inte. En upplevelse är något helt annat.

Kaknäs BP, Stockholm, Schweden
Kaknäs BP, Stockholm, Schweden

Det är främst DIF:s herrlag som tränar på Kaknäs BP. Idag har de möjlighet att träna på både konstgräs- och naturgräs, men just konstgräsplanen värderas högre.

Den är livsviktig, eftersom de spelar alla sina hemmamatcher på konstgräs på Tele2, säger Frisk. Jag tror även att det är 60/70% av matcherna i allsvenskan som går på konstgräs. Byter du underlag hela tiden är det inte bra för kroppen.

Underlaget på matcharenan Tele2 kommer fortsätta att styra i framtiden. Det är en självklarhet för DIF att vilja träna på samma underlag som de spelar sina matcher på.

Det är samma sak om du ska köra en tävlingsbil i rally. Då vill du träningsköra med Saab, om du ska tävla med en Saab. Du vill inte träna med en Volvo, om du ska tävla med en Saab, avslutar Frisk.

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

FormaTurf x GBN-AGR
september 16, 2021

Artificial Turf Industry leaders cooperate to provide stronger artificial grass recycling solution

fc-bayern-campus-lt-rs-pro-ii-fifa-quality-pro-l
augusti 26, 2021

FIFA-Quality Programme: Den viktigaste certifieringen av konstgräsplaner (II)

Home of FIFA Schweiz_FIFA Quality Pro
augusti 17, 2021

FIFA-Quality Programme: Certifieringen av konstgräset (1)