Berlinsk tävlingsatmosfär för Sydney

Polytan_Sidney_2016_preview

”The Games of the XXVII Olympiad” – så löd det officiella namnet – hölls år 2000 i Sydney. Vägvisande fram till idag var det ekologiska konceptet i ”Green Games” som togs fram i nära samarbete med Greenpeace. För att även i framtiden kunna hålla internationella friidrottstävlingar på högsta nivå på den australiensiska kultarenan, fick nu två av löparbanorna i arenan Olympiapark en ny Rekortan konstbeläggning från Polytan. Vid färgvalet bestämde sig de ansvariga för ”Herthablått” med ”Ljusgrått” – en färgkombination som blev känd efter den första användningen i Olympiastation i Berlin och som sedan dess uppskattas världen över.

Den geografiska mittpunkten för OS i Sydney var den 760 ha stora Olympiapark vid Homebush Bavor strax utanför staden, med mängder av nya idrottsanläggningar för mer än hälften av de 28 tävlingsgrenarna. Bland annat två hockeyarenor som vid den första installationen 1999 förseddes med Poligras-konstgräs från Polytan. Med anledning av ”Women´s Champion Trophy” förnyades de 2008 och har sedan dess en grön plan med en guldgul inramning.

Fram till idag är området ett omtyckt idrotts- och fritidsområde och uppskattas både av motionärer och av proffsidrottare. Det gäller även för ”Sydney Olympic Park Athletic Centre” som är en del av Olympiapark. Under olympiaden fungerade den som förberedelseområde för olympierna innan tävlingarna, idag är det en av de viktigaste arenorna för friidrottsgalor i den asiatiska regionen och i Stillahavsregionen. Viktiga evenemang som ”Australian Athletics Championships” eller ”Sydney Track Classic” hålls i ”Competition Arena” – en mindre stadion med takad läktare för 5 000 åskådare. Ett blickfång är taket med sin konstruktion med sneda vajerbryggor, som när det byggdes var unikt i Australien. En gräsbetäckt anläggning med sittytor erbjuder ytterligare 8 000 sittplatser i ”Competition Arena”. Strålkastaranläggningen, en 7,00 x 6,00 m stor videoskärm liksom den IAAF certifierade löparbanan med nio banor och en målraka med tolv banor avrundar den högvärdiga anläggningen.

Vid sidan av ”Competition Arena” har ”Sydney Olympic Park Athletic Centre” med ”Warm Up Arena” ytterligare en idrottsplats med löparbana. Tack vare strålkastaranläggningen, takad pergola och också här en gräsbetäckt anläggning med sittytor kan omkring 1 000 åskådare följa de idrottsliga händelserna.

Både löparbanan i ”Competition Arena” och dess motsvarighet i ”Warm Up Arena” fick mellan oktober 2015 och februari 2016 ett nytt underlag från Polytan. Man installerade massivkonstbeläggningen Rekortan M99 som är ogenomsläpplig för vatten, försedd med flera lager och motsvarar i Europa produkten Polytan Pur. Bra accelerationsegenskaper och optimal löpkänsla utmärker idrottsbeläggningen liksom en hög slitstyrka och den höga lämpligheten för löparskor med dubbar, vilket uppnås genom instrött EPDM-granulat i nötskiktet.
Därutöver byttes hos båda friidrottsanläggningarna den ursprungliga klassiska tegelröda färgen ut mot ljusgråa delytor i sektorerna. Denna färgkombination blev världsberömd genom Olympiastadion i Berlin, som vid en renovering 2004 fick de lysande, nya färgerna. Detta gjordes på önskan av Berlins fotbollsklubb Hertha BSC som spelar i den första ligan och håller sina hemmamatcher i Olympiastadion i Berlin och har löparbanans intensiva blåa färg som klubbfärg. www.polytan.com Bildkälla: ”Photography, Delly Carr, Courtesy of Sydney Olympic Park Authority.”

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Kaknäs BP, Stockholm, Schweden
juli 29, 2021

Nya förutsättningar för Djurgårdens IF

Blidvädersplan_Biskopsgarden_Schweden
juli 12, 2021

Fotbollsplan av stort värde i Biskopsgården

2018-04-19_Smartracks_Test-20-von-20-Kopie-scaled
juni 14, 2021

Prestandadiagnostik på högsta nivå – med Polytan SMART till toppform