Polytan: Certifiering av det första klimatneutrala konstgräset för fotbollsplaner

SV Niedergailbach, Niedergailbach/Saarland, Germany

Sportgolvsspecialisten Polytan från Burgheim lanserar världens första CO2-neutrala konstgräs för fotbollsplaner: LigaTurf Cross GTzero. Gräset tillverkas på ett helt klimatneutralt sätt utan att kompromissa med spelegenskaperna. Detta möjliggörs tack vare samspelet mellan olika förfaranden, bland annat en ny tillverkningsprocess och användning av biobaserad plast från hållbart jordbruk. Klimatneutraliteten hos LigaTurf Cross GTZero har nu intygats av ett oberoende provningsinstitut.

Officiellt undersöktes det CO2-neutrala miljöresultatet hos LigaTurf Cross GTzero av Fokus Zukunft GmbH & Co.KG, ett branschoberoende hållbarhetskonsultföretag för medelstora företag. Företagets tjänsteutbud sträcker sig från identifiering och verifiering av verksamhets- och produktrelaterade CO2-resultat till utveckling och integration av hållbarhetsstrategier för företags kärnverksamhet.

LigaTurf Cross gtzero certified by Fokus Zukunft

Verifieringen av LigaTurf Cross GTzero har utförts i enlighet med ISO 14064-3, PAS 2060 och ISO 14067. Slutsatsen är följande: “Fokus Zukunft GmbH & Co.KG bekräftar härmed korrekt tillämpning av ISO 14067 för beräkning av växthusgaser och den därmed relaterade klimatneutraliteten för referensprodukten under beaktande av nämnda systemgränser och alla ingående material/förprodukter, samt alla interna och externa bearbetningssteg. På så sätt kan klimatneutraliteten utan problem kommuniceras till tredje part med hjälp av de systemgränser som används.“

Klimatneutral tillverkning av en produkt sker när CO2-utsläppen från fossila råvaror, tillverkning, transport, byggnaders försörjning osv. kan kompenseras genom CO2-besparingar. Med hjälp av en rad åtgärder har Polytan lyckas med detta för fotbollsgräset LigaTurf Cross GTzero.

Redan sommaren 2019 övergick produktionen i anläggningen i Grefrath helt och hållet till grön el. Dessutom bidrar den nya polyuretanbeläggningen PolyCoat med TuftGuard till att minska CO2-utsläppen. Lägre beläggningsvikt, lägre restfuktighet och bättre värmeupptagning ger nämligen lägre energibehov i beläggningssystemet.

Lika viktigt är det att i största möjliga mån avstå från fossila råvaror, och Polytan har lyckats ersätta oljebaserad plast med den biobaserade plasten Polyethylen I’m greenTM från den ledande leverantören Braskem i Brasilien. Plasten utvinns långt bortifrån Amazonas ur den förnybara råvaran sockerrör. Ytterligare en avgörande miljöaspekt för Polytan är att sockerrörsodlingen i första hand är avsedd för produktion av livsmedel och etanol. Denna etanol används för att framställa bioplast. Blasten som bildas som biprodukt vid pressning av sockerrör används för koldioxidneutral energiutvinning. Braskem använder den el som produceras i det ekologiska raffinaderiet i sin etanolproduktion. Överskott av el matas in i nätet. Med en andel på 16 % hör produktionen av bioel från blast till Brasiliens näst största energikälla.

För närvarande tillverkas konstgräset LigaTurf Cross GTzero från Polytan till 70 % av biobaserade Polyethylen I’m greenTM. Det säkerställer en optimal miljöbalans eftersom man genom att använda en sådan hög andel biobaserat råmaterial kan spara in mer än 50 ton CO2 för varje fotbollsgräsplan jämfört med ett konstgräs av fossila råvaror. I Tyskland har de första fotbollsplanerna redan utrustats med denna lösning. Detta inbegriper planer i saarländska Niedergailbach, Ahrensfelde i Brandenburg och nyligen Karlsruher SC i Baden-Württemberg.

Det bekräftade CO2-neutrala ekoresultatet hos LigaTurf Cross GTzero ökar på ett tydligt sätt konstgräsets attraktivitet för kommuner och föreningar: Förutom hög spelkomfort tack vare de släta filamenten, samt extrem slitstyrka och lätt skötsel genom de strukturerade filamenten, erbjuder gräset även högsta miljöstandard i CO2-resultatet. Den speciella fiberkombinationen och den förhöjda stygndensiteten ger en bättre fixering av ifyllnadsmaterialen i botten, optimerar spelarskyddet och minskar oönskad splasheffekt.

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Recycling Blogbeitrag
maj 5, 2022

„WE MAKE SPORT. GREENER.“ – Incorporating recycled plastics

Partner Spentab
april 26, 2022

NEW SWEDISH POLYTAN PARTNER SPENTAB

Visual Green Technology
april 25, 2022

“WE MAKE SPORT. GREENER.” – Sustainability and environmental awareness at Polytan

Om Oss

Besök oss