Jamie Dwyer, Luciana Aymar, Tayyab Ikram, Ric Charlesworth och andra landhockeylegender är med i The Surface
Från Montreal till Tokyo
När arenans ljus släcks 2021 har landhockeysporten mycket att fira. Trots oförutsedda händelser gick OS i Tokyo av stapeln och landhockey spelades på den revolutionerande hockeyplanen Tokyo GT av hållbart Poligras.
Tokyo 2020 var den tionde gången som Polytan och Astroturf (konstgräs) användes som gräsmatta i ett OS. Allt började 1976 när OS-grenen landhockey spelades på konstgräs för första gången i Montreal.
Landhockey har en historia av förändring
OS är landhockeyns största event och i Tokyo fick miljoner fans se dynamisk, snabb skicklighet i 360° och 3D. Fansen fick se de bästa spelarna i världen i harmoni med en konstgrästeknik som är mer avancerad än någonsin.
Det fansen inte ser är att den moderna landhockeyns historia skrivs. Hur har spelet förändrats från leriga eller dammiga gräsmattor till skicklighet och hastighet utan gränser och stopp? Hur har sporten blivit så bra? Vem har varit involverad?
Landhockey utvecklas ständig framåt. Det beror på att sporten valde att spela på konstgräs istället för gräs. Landhockey har förändrats i 45 år och har utvecklats till en ny gren, som är relaterad till den ursprungliga sporten men mycket mer avancerad.

‘The Surface’ föds
Filmskaparna James Dean och Matt Crocker intresserar sig för konstgräs.
De fann att landhockey har en historia full av outsagda berättelser och att det finns gott om intressanta personer som har mycket att berätta. Landhockeyns fantastiska förändring tack vare en ny yta slog dem som något ganska unikt inom idrotten. Finns det till exempel någon annan idrott som blivit dubbelt så snabb?
Kombinationen av djupgående innovation inom en traditionell idrottsgren var ett givande fält som de ville utforska mer. Därmed föddes idén till The Surface – en dokumentärfilm som beskriver landhockeyns förvandling från att spela på gräs till att prestera på topp på konstgräs.
Se filmen The Surface här.

Presenteras av Polytan och AstroTurf
Polytan och Astroturf, som lägger Poligras globalt, är en del av den här historien.
De har varit samarbetspartner till landhockeyn i mer än 45 år – från den första konstgräsplanen i Montreal, den första blå konstgräsplanen i London, till den första hållbara konstgräsplanen i Tokyo och mycket mer däremellan.
Samarbeten med International Hockey Federation (FIH), Asian Hockey Federation och andra nationella och lokala föreningar och klubbar har gjort att Polytan och AstroTurf har kunnat stötta idrotten i hela världen. Att kunna finansiera filmen gav inte bara filmskaparna grönt ljus att sätta igång utan garanterade även att den kunde produceras med en hög standard och att den var en naturlig förlängning av ett långvarigt engagemang för sporten.
Vi ville att filmskaparna skulle kunna ge landhockeyn en röst och berätta den unika historien.
En film om innovation krävde en innovativ inställning
Producenten och regissören James Dean förklarar:
”Vi visste att vi hade en bra idé, vi hade säkrat finansieringen och sedan hade vi den enorma uppgiften att faktiskt skapa filmen – en process som tog längre än tio månader, hundratals arbetstimmar och många terabyte film. COVID 19-restriktioner har förändrat processen med att skapa dokumentärfilmer totalt. Vi var tvungna att göra alla intervjuer utanför Storbritannien, där vi är baserade, på distans. Vi samarbetade med lokala filmare runt om i världen via videolänkar och vi pratade med hockeyprofiler i Australien klockan 3 på morgonen vår tid, något som fick konversationen att segla iväg!”
Resultatet är en film som är helt originell och som berättas ur flera perspektiv, även om listan är oändlig;
”Även utan COVID fanns det begränsningar när det gällde vem vi kunde intervjua. Att komprimera landhockeyns 4 000 år av historia och konstgräsets 45-åriga historia till en 20 minuter lång film är en svår uppgift! Därför letade vi efter personer som hade varit med i verkligheten och som kunde berätta om flera av de breda ämnena och som också var tillgängliga.”
”Vi visste att vi hade en bra idé, vi hade säkrat finansieringen och sedan hade vi den enorma uppgiften att faktiskt skapa filmen”
Berättat av tränarna och stjärnorna som var kärnan i landhockeyns förvandling
Berättelsen började ta form med hjälp av legendarerna från 1976 samt profiler som Luciana Aymar och Jamie Dwyer (som har vunnit FIH Player of the Year 13 gånger sammanlagt!) och landhockeystjärnorna Nikki Symmons, Jeroen Hertzberger och Jon Wyatt.
Förutom spelarna berättar några av tränarna sina erfarenheter ur ett intressant perspektiv. Tayyab Ikram, CEO för Asian Hockey Federation berättade mycket om elitträning till ungdomars deltagande och administration inom idrotten och gav en bra insikt i den gyllene eran av landhockey i Indien och Pakistan.

Sue Catton som var en drivande kraft för två viktiga utvecklingar, Londons blå konstgräsbanor som har ändrats landhockeyns färg för alltid och Big Stadium Hockey som gjort idrotten tillgänglig för fler fans, ger en insikt i dessa viktiga händelser från första parkett.
Landhockeyn har tyvärr inte bevarat sin historia särskilt väl och därför är The Hockey Museum i England en viktig resurs. Museets grundare, Mike Smith och John Willmott, visade foton, utrustning, tidskrifter och arkivbilder och delade med sig av sina ingående kunskaper och sin passion för idrotten, något som gav filmen en annan nivå av nyanser.
The Surface har premiär här 6 december 2021
I slutet av ett år som såg Polytan och Astroturfs OS-deltagande nå 10 gånger och som var starten av landhockeyns hållbara resa, är The Surface ett passande erkännande av rollen som konstgräs har spelat i landhockeyns förvandling.
Eftersom Poligras har valts för OS i Paris 2024 kan vi se fram emot landhockeyns nästa kapitel.