Ungdomsverksamhet främjas på Larslunda IP

Larslunda IP, Strängnäs, Sweden, LigaTurf Legend Pro_2019

Omhuldad av ett trädtäcke skiftande i gult, rött och brunt ligger Larslunda IP. Höstsolens händer når delar av planen och ger grässtråna skimmer. 2019 gjordes naturgräsplanen om till en konstgräsplan som svar på ett behov av en mer slitstark och hållbar lösning, framförallt för idrottsföreningen IK Viljan att nyttja.

Idrottsområdet kring Larslunda IP har funnits sedan 80-talet. Men när kommunen började prata om att utveckla området med simhall, sporthall och padelhall ansåg idrottsförvaltningen i Strängnäs kommun att den gamla konstgräsplanen, Vasavallen, behövde kompletteras. Planen var utnyttjad till max och fullbelagd.

2018 startade processen. Svenska fotbollsförbundet skrev rambeskrivningar, en upphandling ägde rum och planens tänkta design omarbetades. Våren 2019 satte Polytan första spaden i jorden.

Larslunda IP, Strängnäs, Sweden, LigaTurf Legend Pro_2019
Larslunda IP, Strängnäs, Sweden, LigaTurf Legend Pro_2019
Den nya konstgräsplanen byggs unikt, utan asfalt som bryter av konstgräset. Istället kläs området utanför själva spelytan även den i konstgräs, och används till uppvärmning och snöstation under vintern. Eftersom asfalt tenderar att sätta fart på granulaten, är det ett optimalt sätt att begränsa gummikornen till planen och undvika spridning av mikroplaster till naturen. Vid utgången har även slussar med borstar placerats där spelare uppmanas att borsta av sig granulatet.

Bo Nordebrink, fritidschef på Strängnäs kommun, har varit delaktig i projektets gång tillsammans med en sammansatt projektgrupp från kommunen.

– Fördelen med planen är att den är väldigt användbar tidsmässigt. Den tål att användas ungefär 2000 timmar medan en naturlig gräsplan ligger på ca 300 timmar. Det blir en längre säsong. Vi har även belysning nu.

I augusti 2019 har sista spadtagen tagits och förutom bättre träningsmöjligheter kan till slut den sedan 2014 årliga Hundraårscupen på Larslunda IP genomföras. Då tänkte styrelsen sig en liten ungdomscup, idag är den allt annat än liten. Tack vare den nya planen kunde fler ungdomslag anmäla sig och framöver är målet att utöka ytterligare. Semir Mehanovic är före detta kanslichef i IK Viljan men har fortsatt att vara cupgeneral för sportevenemanget, av rutin.

– Det var ett bra arrangemang från oss och många lag gillade den nya gräsmattan. Planen var att utöka ytterligare till detta året, men Corona satte stopp för det. Men till nästa år förhoppningsvis.

För Strängnäsborna har cupen blivit en stor happening och föreningen IK Viljan har fått ytterligare ett ben att stå på ekonomiskt.

Larslunda IP, Strängnäs, Sweden, LigaTurf Legend Pro_2019

Det är främst IK Viljan som bedriver sin verksamhet på Larslunda IP. Klockan 10.30 en torsdagsförmiddag myllrar planen med pojkar och flickor i alla åldrar som hoppar, sparkar och vevar på armarna runt planen. Det är höstlov och en utav spelarna som har kommit i förväg för att öva på sina skott berättar att de har en extrainsatt träning idag.

– Planen är otroligt viktig för vår ungdomsverksamhet säger Mehanovic. IK Viljan har Sörmlands största ungdomsverksamhet och planen har öppnat upp för att bedriva fotbollsverksamhet i större utsträckning, fler kan spela fotboll och vi kan träna mer och med högre kvalité.

Fotbollstränaren blåser i en visselpipa och med ens infinner sig en hel flock förväntansfulla barn i en ring kring visselblåsaren. Det är dags för ytterligare en träning att börja på Larslunda IP.

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

2018-04-19_Smartracks_Test-20-von-20-Kopie-scaled
juni 14, 2021

Prestandadiagnostik på högsta nivå – med Polytan SMART till toppform

SV Niedergailbach, Niedergailbach/Saarland, Germany
mars 31, 2021

Polytan: Certifiering av det första klimatneutrala konstgräset för fotbollsplaner

FIFA Preferred Provider Header Press release
december 17, 2020

Polytan har licensierats som FIFA Preferred Provider