Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

Ahorn-Sportpark, Paderborn

Deutschland
Paderborn
januari 2022

Polytan har många produkter i Ahorn-Sportpark i Paderborn

Arvet efter Heinz Nixdorfs

Ett liv utan tävlingar och konkurrens, utan att sträva efter ständig förbättring och topprestationer – det kunde företagsledaren och datorpionjären Heinz Nixdorf knappast föreställa sig. Nixdorf föddes i Paderborn i Westfalen i Tyskland och grundade sitt första datorföretag år 1952 när han var 27 år gammal. Hans persondatorer fyllde ett marknadsbehov och stod sig inte bara starka i konkurrens med stordatorer som IBM, utan lade grunden för hela den internationella och globala elektronikkoncern som fick namnet Nixdorf AG.

1959 lade Heinz Nixdorf sitt huvudkontor i hemstaden Paderborn som han alltid känt en stark koppling till. Här levde han också ut sina idrottsambitioner, först som friidrottare och senare som framgångsrik tiokampare. Vid sidan av de egna idrottsframgångarna visade han ett djupt personligt och ekonomiskt engagemang för den regionala breddidrotten. Alla lärlingar hos Nixdorf Computer AG uppmanades att träna och fick lägga två timmar i veckan på idrottsövningar.

Paderborn har ett stort sportutbud för sina idrottsälskande invånare. Även idrottsanläggningar finns det gott om. Den största multifunktionsanläggningen i Paderborn är Ahorn-Sportpark som byggdes i mitten av 80-talet på uppdrag av Heinz Nixdorf och i direkt anslutning till Nixdorf Computer AG:s produktionsanläggningar. Området upptar totalt 100 000 m² och här finns idag en friidrottsarena med övertäckt läktare för 2 000 sittande. Det finns även tre konstgräsplaner, en arena för streetbasket, en beachvolleybollplan, en stor lekplats på ca 1 500 m², ett utomhusgym och ett fitnesspår. Hjärtat i anläggningen är den 10 000 m² stora sporthallen i tre våningar där den översta våningen rymmer en 200 m lång rundbana och Tysklands första inomhusarena för baseball. Här finns bollspelsytor, parkourbana, klättervägg, styrketräningsrum, squashplan, lekland, sjukgymnastik- och gymnastikrum samt en yta för dans.

”Idrott för alla vid alla tider på dygnet” lyder mottot för Ahorn-Sportpark som ger Paderborns idrottsklubbar möjlighet att använda både ytor och utrustning. Fler än 30 föreningar erbjuder allt från aerobics till walking. Men även de som inte är knutna till en klubb kan träna här. Sport- och rörelsecentret är en av regionens mest kända fritidsanläggningar med i snitt 500 000 användare om året.

När anläggningen renoverades bidrog vi med fem olika produkter. På rundbanan utomhus installerades proffsbeläggningen Polytan Rekortan M med imponerande acceleration och stegelasticitet. Det är ett snabbt underlag med god stötdämpning och utmärkta idrottsmedicinska egenskaper. Samtidigt installerades Polytan SMART, vårt intelligenta system för digital prestationsdiagnostik och exakt tidtagning. Systemet låter idrottarna mäta och sedan analysera löptid, hastighet, steglängd, stegfrekvens och hopphöjd.

De små spelplanerna med tre gräsytor och en miniplan har en beläggning av Polytan LigaGrass Synergy, vårt konstgrässystem för föreningsidrott och kommunal idrottsverksamhet. På så sätt kunde man minska mängden fyllnadsmaterial av sand och gummigranulat. En bra nyhet för såväl miljön som spelare och greenkeepers. Vid de utvändiga aktivitetsytorna utegym och parkour landar man mjukt på fallskyddsbeläggningen PolyPlay FS GT i klassiskt tegelrött. Det vattengenomsläppliga beläggningen kräver minimalt underhåll och skyddar idrottsutövaren mot skador genom att dämpa stötar, t.ex. vid fall. Sist men inte minst omges rundbanan i sporthallen av en grön promenadväg i den massiva konstbeläggningen Rekortan PUR Indoor.

Ahorn Sportpark GmbH drivs och förvaltas av stiftelsen Stiftung Westfalen som vårdar arvet efter Heinz Nixdorf. Den är hans arv och hans testamente till Paderborn.

Prenumeration på nyhetsbrev

Newsletter Anmeldung (EN)

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields