Paulinenpark

Germany
Stuttgart
april 2013

In 2013 the Paulinenhilfe Orthopaedic Hospital in Stuttgart was converted into a multi-generational housing complex with sheltered accommodation, a care facility for the elderly and a children’s daycare centre. Landscape architects from Kienleplan designed a “sensory trail” in the inner courtyard. This consists of rough/smooth and hot/cold materials such as stone, wood and steel that can be felt with bare feet. It is interspersed with artistically arranged areas covered in the Polytan FS soft-impact surface, whose shapes and colours represent the four elements of fire, water, air and earth. A spiral in the colours of the rainbow symbolises the dynamic qualities of air, for example. Polytan staff had to work with completely new material finishes to achieve a fluid transition between the individual areas of colour in this design: each colour was blended on-site and worked into the shock-absorbing synthetic surface in a similar way to the “stucco lustro” marble plastering technique. Synthetic turf from Polytan was also used in the area around the sensory trail, which represents the earth.

WP_Post Object
(
    [ID] => 7988
    [post_author] => 1
    [post_date] => 2013-04-01 00:00:00
    [post_date_gmt] => 2013-03-31 22:00:00
    [post_content] => In 2013 the Paulinenhilfe Orthopaedic Hospital in Stuttgart was converted into a multi-generational housing complex with sheltered accommodation, a care facility for the elderly and a children’s daycare centre. Landscape architects from Kienleplan designed a “sensory trail” in the inner courtyard. This consists of rough/smooth and hot/cold materials such as stone, wood and steel that can be felt with bare feet. It is interspersed with artistically arranged areas covered in the Polytan FS soft-impact surface, whose shapes and colours represent the four elements of fire, water, air and earth. A spiral in the colours of the rainbow symbolises the dynamic qualities of air, for example. Polytan staff had to work with completely new material finishes to achieve a fluid transition between the individual areas of colour in this design: each colour was blended on-site and worked into the shock-absorbing synthetic surface in a similar way to the “stucco lustro” marble plastering technique. Synthetic turf from Polytan was also used in the area around the sensory trail, which represents the earth.
    [post_title] => Paulinenpark
    [post_excerpt] => 
    [post_status] => publish
    [comment_status] => closed
    [ping_status] => closed
    [post_password] => 
    [post_name] => paulinenpark
    [to_ping] => 
    [pinged] => 
    [post_modified] => 2020-05-05 18:17:41
    [post_modified_gmt] => 2020-05-05 16:17:41
    [post_content_filtered] => 
    [post_parent] => 0
    [guid] => https://www.polytan.com/references/paulinenpark/
    [menu_order] => 0
    [post_type] => references
    [post_mime_type] => 
    [comment_count] => 0
    [filter] => raw
)
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing