Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

Skola Bernhausen, Filderstadt

Deutschland
Filderstadt
februari 2022

Färgglada specialbeläggningar för en ny skola designad av Behnisch Architekten

Organiska, flytande, färgglada

I stadsdelen Bernhausen i Filderstadt ville man göra om området för två närliggande skolor, förbättra byggnaderna och samtidigt utveckla dem. De anlitade arkitektkontoret Behnisch Architekten som är baserade i Stuttgart men som arbetar i hela världen. I den här arkitektoniska uppgraderingen användes våra färgglada specialbeläggningar av plast, något som vi är mycket stolta över!

Ledmotivet för den arkitektoniska utformningen från Behnisch Architekten var ett levande skolområde i en trevlig miljö för både lärare och elever. Den färdiga byggnaden omfattar flera plan som sticker ut från varandra och utseendet förmedlar en känsla av lätthet och den flytande, organiska formen är en attraktiv blickpunkt i en annars ganska heterogen omgivning. De harmoniska, förskjutna horisontella linjerna och de genomgående balkongerna runt hela byggnaden får den att se tyngdlös ut.

En konstruktion av trä och aluminium med opaka träelement utgör fasaden och återspeglar tanken om ett öppet skollandskap. Via foajén med funktionsrum och en gemensam skolmatsal når man alla andra områden på de övre planen. På de övre planen förgrenas byggnaden arkitektoniskt och funktionellt. Ljusgården som sträcker sig över alla fyra planen genomströmmas av ljus och utgör det vertikala centrumet. Härifrån är det lätt för eleverna att hitta sina klassrum.

På varje plan finns det ett litet uppehållsrum med alkover och sittplatser där man kan uppehålla sig eller slappna av. På tredje våningen finns det bland annat en stor terrass som är en höjdpunkt för eleverna i Bernhausen: Här kan undervisningen äga rum utomhus, åtminstone när det är varmt ute.

Förutom den genomtänkta utformningen av rumsstrukturen har Behnisch Architekten framför allt planerat skolan till att vara en byggnad som upplevs av sinnena. För att ge de olika skolområdena en unik självständighet satsade de på en individuell färgsättning på väggarna, och färgerna anger inte bara respektive klass utan intensiva orange, gula, gröna och jordnyanser förmedlar en upplivande stämning.

För beläggningen på terrasserna och balkongerna runt om byggnaden har vårt allroundmaterial PolyPlay SE använts, som är utvecklat för lekplatser och idrotts-, bollsportsarenor och andra fritidsaktiviteter. I Bernhausen övertygar beläggningen i ett skikt på många sätt: Den har en jämn yta, torkar mycket snabbt tack vare att den släpper igenom vatten och är alltid halksäker. Andra fördelar är att den är mycket slitstark och kräver lite underhåll samt färgen som smälter in i utformningskonceptet från Behnisch Architekten. Beläggning i färgerna ljusgrå och pärlvit samt tre fräscha gula nyanser har använts.

På skolans lekplats har får fallskyddsbeläggning PolyPlay FS använts. Den stötdämpande beläggningen är en ren och säker lösning för olika typer av användning, men för det mesta läggs den på lekplatser och i friluftsområden. Det vattengenomsläppliga beläggningen kräver minimalt underhåll och skyddar mot skador genom att dämpa stötar, t.ex. vid fall. I Bernhausen har man använt beläggningen i tre färger med olika tjocklek mellan 42 och 122 mm, beroende på fallhöjden från utrustningen.

We Make
Sport.
Subscribe to newsletter

Prenumeration på nyhetsbrev

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields