Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

Sport- och fritidsanläggningen i Aue, Aue (Sachsen)

Germany
Aue (Sachsen)
maj 2021

LigaTurf Cross, LigaTurf Cross GTzero, Rekortan M och Polytan SMART i sport- och fritidsanläggningen i Aue

Rätt utrustning för sportutövande

Länge var det gruvbrytning och industri som präglade livet i Aue, som sedan 2019 är en del av staden Aue-Bad Schlema i den tyska delstaten Sachsen. På senare år har staden gjort stora investeringar i infrastruktur, kultur och inte minst idrott.

Idag är Aue känd som ”sportstaden i Erzgebirge” även utanför delstatsgränsen. Den populära fotbollsklubben FC Erzgebirge Aue, tidigare BSG Wismut Aue, var flera gånger DDR-mästare i Östtysklands högsta fotbollsliga och vinnare av DDR-pokalen. Sedan 2016 spelar Aue:s herrlag i 2. Bundesliga i Erzgebirgsstadion som genomgick omfattande renoveringar och byggdes om till en ren fotbollsarena för tio år sedan. Som en konsekvens fick de lokala friidrottarna inte plats i den nya arenan. I stället fick de träna i grannorten Schwarzenberg en mil därifrån.

Läget var inte optimalt men det förändrades i och med bygget av den nya ”Sport- och fritidsanläggningen” som sedan 2018 uppförs av arkitektfirman Ahner Landschaftsarchitektur och byggherren Phoenix Bau på ett område som tidigare nyttjades av järnvägen. Anläggningen rymmer en multiarena med tillhörande omklädningsrum och en friidrottsanläggning av typ B med sex rundbanor och flera kortbanor. Den 5,5 hektar stora anläggningen rymmer också en fullstor och en mindre konstgräsplan, en naturgräsplan och en strålkastaranläggning. Polytan har levererat produkter till flera av dessa.

Den fullstora planen utrustades redan 2019 med vårt konstgräs LigaTurf Cross som har en stor fördel: Det kombinerar släta och strukturerade filament. Fördelarna med respektive typ ger tillsammans ett idealiskt fotbollsgräs. Tack vare sin robusta konstruktion passar detta gräs i såväl professionella träningsanläggningar som för amatör- och proffsklubbar och idrottsskolor. Den mindre konstgräsplanen på 4 200 m² utrustades 2020 med LigaTurf Cross GTzero. Det är en vidareutveckling av Polytans beprövade konstgräs LigaTurf Cross och det första koldioxidneutrala fotbollsgräset för elit- och amatöridrott. Tillverkningen är 100 % klimatneutral, utan att man för den skull kompromissat med spelegenskaperna. En ny tillverkningsprocess och användningen av biobaserad plast från hållbart lantbruk gör detta möjligt. Fokus Zukunft GmbH & Co. KG, en branschoberoende hållbarhetskonsult, har officiellt bekräftat att LigaTurf Cross GTzero är koldioxidneutralt.

Den fullstora planen omges av sex tävlingsgodkända löparbanor och tillhörande kortbanor. Här har vi installerat Polytan Rekortan M som är proffsprodukten bland friidrottsunderlag. En höjdpunkt i friidrottsanläggningen i Aue är Polytan SMART, vårt digitala verktyg för prestationsdiagnostik, som idrottarna kan använda för att registrera och optimera sina prestationer. På förmiddagarna utnyttjas anläggningen för skolidrott, på eftermiddagar och kvällar av de lokala klubbarna och deras ungdomslag.
Byggkostnaden på ca 7,4 miljoner euro finansierades till 90 % med stöd från bland stödprogram i delstaten Sachsen och med statligt stöd genom investeringsavtalet om social integration i staden. Målet med det senare är att främja integration och få människor att delta oberoende av inkomst, ålder, ursprung och religion. Sport- och fritidsanläggningen i Aue färdigställdes och överlämnades till staden 2021.

Prenumeration på nyhetsbrev

Newsletter Anmeldung (EN)

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields