Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

Sportpark Köln-Höhenberg, Köln

Deutschland
Köln
november 2021

Polytan i Sportpark Höhenberg i Köln – TuS Köln rrh. 1874

Ny glans på gamla banor

Invånarna i Köln är inte kända för att ligga på latsidan. Redan under romartiden var Colonia Claudia Ara Agrippinensium inget mindre än sätet för ståthållaren i provinsen Germania inferior (”Lågtyskland”). Kolonin är uppkallad efter kejsarinnan Iulia Agrippina, född här som dotter av Germanicus, hustru till kejsar Claudius och mor till kejsar Nero som senare omgärdades av mindre smickrande rykten. Under medeltiden var Köln den största staden i det tyskspråkiga området. Här fanns Europas längsta stadsmur med tolv borgtorn och 52 vakttorn. Drygt dubbelt så lång som stadsmuren runt Paris. Sedan dess bär Köln – tillsammans med städer som Jerusalem, Konstantinopel och Rom – beteckningen Sancta i namnet och det lade grunden för bygget av den berömda Kölnerdomen. Byggnaden tog hela 632 år att färdigställa och är idag inte bara en av de största, utan också den mest kompletta katedralen i gotisk stil. Här förvaras benresterna av de tre vise männen.

Köln är den mest befolkningstäta staden i Nordrhein-Westfalen och en viktig handelsplats och Rhenlandets ekonomiska och kulturella huvudstad. Dessutom är ”Kölle” en karnevalsstad, universitetsstad och sportstad av rang med mycket att erbjuda även utanför den kända Müngersdorfer Sportpark med fotbollsstadion Rheinenergiestadion, multihallen Lanxess Arena, som är en av de största i Europa, och idrottshögskolan Deutsche Sporthochschule.

En av stadens mest anrika idrottsklubbar är ”Turn- und Sportverein Köln rechtsrheinisch 1874 e.V.”, förkortat TuS Köln rrh. 1874. Klubben bildades genom en sammanslutning av gymnastikklubbarna Kalk och Köln-Höhenberg och ägnar sig i första hand åt barn- och ungdomsidrott. Man har ett omfattande program för såväl bredd- som elitidrott. Det inkluderar friidrott, fotboll, tennis, simning, aquafit, fitness, gymnastik och touch, en lagsport som liknar rugby men utan den tuffa kroppskontakten och höga skaderisken.

Friidrottssektionen inom TuS Köln rrh. 1874 har producerat många framgångsrika toppidrottare som presterat väl både nationellt och internationellt i de tyska mästerskapen, EM, VM och till och med OS. Föreningen har omkring 1 200 medlemmar och tränar i Sportpark Höhenberg, i stadsdelen med samma namn på Rhens högra strand. På cirka 15 000 m² ryms såväl löparbanor med syntetisk beläggning som en fotbollsplan med konstgräs, en hardcourt, fem tennisbanor och en stor klubbrestaurang med anslutande Biergarten under träden.

I samband med en omfattande renovering fick TuS Köln rrh. 1874 de ”första blå löparbanorna i Köln”, där beläggningen på de gamla banorna i princip var nedsliten till grundskiktet. När arenan ändå skulle renoveras ville man passa på att ersätta den tidigare röda beläggningen med en beläggning i klubbens färger och inkludera klubbens logotyp i en av sektorerna. Lösningen blev en Re-topping av den gamla syntetiska beläggningen. På så sätt kunde man uppgradera de slitna banorna till nyskick och samtidigt spara tid och resurser. Ett nytt slitlager i form av Polytans gjutna, vattenfasta system Rekortan M RT i himmelsblått installerades över den befintliga installationen utan att det äldre materialet behövde demonteras och återvinnas. Samtidigt installerades Polytan SMART, vårt intelligenta system för digital prestationsdiagnostik och exakt tidtagning. Systemet låter idrottarna mäta och sedan analysera löptid, hastighet, steglängd, stegfrekvens och hopphöjd.

Dessutom installerades vårt konstgräs LigaGrass Pro i två sektioner. TuS Köln rrh. 1874 använder det där man tränar slägga och kulstötning, men det passar för i princip all multifunktionell användning. Filamentet i LigaGrass Pro har ett triangulärt tvärsnitt som garanterar ännu bättre fiberstabilitet och tillför volym och struktur i gräset. LigaGrass Pro är Polytans första konstgrässystem med krullade strån och en tvåfärgad design.

Renoveringen av idrottsanläggningen i Köln initierades av TuS Köln rrh. 1874 och genomfördes under överinseende av landskapsarkitekten Joachim Schulze från „pslandschaft.de – freiraumplanung“ i Köln.

We Make
Sport.
Subscribe to newsletter

Prenumeration på nyhetsbrev

Newsletter Anmeldung (EN)

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields