Tel: +49 (0) 8432 / 87-0

UCPA Sport Station, Meudon

Frankreich
Meudon
januari 2022

Polytan LigaTurf Cross i UCPA SPORT STATION i Meudon

Träning på taket

Staden Meudon med knappt 50 000 invånare ligger några kilometer sydväst om Paris och hör till Banlieue, randzonen runt den franska huvudstaden. Staden blev tidigt en populär ort tack vare närheten till huvudstaden och här uppfördes först det gamla och sedan det nya slottet. De stod dock bara under en begränsad tid. Det första slottet brann ner under franska revolutionen och det andra förstördes under det fransk-tyska kriget. Kvar finns de stora parker och grönområden som gör Meudon till en ”grön stad”. Här talar man inte bara om miljö och ekologi, utan lever som man lär.

Bland intellektuella och konstnärer har orten alltid haft en särskild dragningskraft. Författaren François Rabelais tillbringades sina sista år i Meudon, Richard Wagner bodde här när han komponerande ”den flygande holländaren” och Édouard Manet tillbringade några kurmånader i staden. Bildhuggaren Auguste Rodin i sin tur levde över tjugo år i Meudon. Efter hans död omvandlades huset han bott i till ett museum som idag är en av stadens attraktioner.

En höjdpunkt i stadsbebyggelsen är sportkomplexet i det nyanlagda ekokvarteret Pointe de Trivaux à Meudon. Detta planeringsmässiga och tekniska mästerverk rymmer en ishall och på taket ovanför den finns en utomhusfotbollsplan. På en begränsad yta kombineras fem olika sportområden som är särskilt populära bland de unga: en allmän tränings- och spelplan för fotboll, en isbana i privat regi samt åtta squashplaner, en klättervägg och ett fitnesscenter. Här finns även ett område för konditions- och styrketräning, ett för cross (inomhuscykling) och ett gruppträningsrum. Genom denna rumsliga förtätning mitt i centrum har man skapat ett modernt och välkomnande boendekvarter med många mötesplatser och idrottstillfällen.

Multisportkomplexet på 8 500 m2 invigdes 2021 och drivs av den franska ideella organisationen UCPA, Union nationale des centres sportifs de plein air. Uppvärmningen är både ekonomisk och ekologisk eftersom värmen som avges när isen produceras används för att värma banan. Därför har regionalrådet Ile-de-France stöttat projektet med knappt 400 000 euro för ”quartiers innovants et écologiques”. I framtiden räknar man med 175 000 besökare per år.

I stadion på taket till UCPA Sport Stadion är det fotboll som gäller. Det franska fotbollsförbundet klassificerar planen på Niveau 5, vilket betyder att den uppfyller kvalitets- och säkerhetskriterierna för lokala, regionala och nationella tävlingar. På platsen finns två parallella spelplaner med den slittåliga beläggningen LigaTurf Cross som rekommenderas för såväl idrottsskolor som professionella träningsanläggningar. Kombinationen av släta och strukturerade gräsfilament gör Polytan LigaTurf Cross till ett idealiskt fotbollsgräs som kan användas kontinuerligt även vid dåligt väder.

Beläggningen passar dessutom in i det ekologiska helhetskonceptet. En fyllning av sand och EPDM är ett plus både kvalitets- och underhållsmässigt. Spelplanen behöver bara borstas regelbundet för att räta upp grässtråna och jämna ut fyllningsmaterialet, så den inte blir för kompakt.

Prenumeration på nyhetsbrev

Newsletter Anmeldung (EN)

When registering for the newsletter, your email address will be processed for our own advertising purposes until you unsubscribe from the newsletter. You can unsubscribe at any time. With consent, the data you provide will be processed by Polytan GmbH for the purpose of sending the newsletter. Information about your right of withdrawal and how we handle your data can be found in our data protection information.

* = Mandatory fields