Säker löpkänsla tack vare starka kontraster

Polytan Blindenschule Ilvsheim

Rekortan – den syntetiska beläggningen från Polytan – på Schloss-Schule Ilvesheim:

Säker löpkänsla tack vare starka kontraster

I folkmun kallas det bara för “blindskolan”. Det officiella namnet är: Schloss-Schule Ilvesheim – Staatliches Sonderpädagogisches Bildungs- und Beratungszentrum mit Internat, Förderschwerpunkt Sehen (statligt specialutbildnings- och rådgivningscentrum med internat och fokus på syn). Några av centrets sportanläggningar renoverades under hösten 2019 och löparbeläggningen Rekortan M från Polytan installerades på löparbanan ute i det fria. Beläggningen utmärker sig å ena sidan för utmärkta accelerationsegenskaper och bra stegelasticitet och är å andra sidan ett perfekt val för skolsportanläggningar. I Ilvesheim har den getts en särskilt betydelse, på grund av färgerna.

Regnbågsblå in- och utsida och citrongul i mitten. Beläggningen kallas därför kärleksfullt för “IKEA-löpbanan” av eleverna. Namnet inspirerades av det svenska möbelföretagets logotyp. Färgvalet är ingen tillfällighet utan beror på att kombinationen av blått och gult är den starkaste kontrast som det mänskliga ögat kan uppfatta – starkare än svartvitt och som fortfarande är märkbar för personer med svårt nedsatt syn. Har de “IKEA” framför ögonen i Ilvesheim är de helt enkelt på rätt väg.

Men även fullständigt blinda personer utnyttjar löpbanan. “Det krävdes förstås lite övning”, förklarar Jessica Bahr, lärare på SBBZ, som sedan följer med som följeslagare och bokstavligen talat leder sina hjälpbehövande längs den korta linan. I takt med att eleverna får mer övning går det till slut också att sig runt utan hjälp. Banan lutar nämligen svagt inåt på både insidan och utsidan. På så vis märker löparen direkt om hen är på väg bort från löpspåret och själv hitta vägen tillbaka till mitten. Det är viktigt att själva banan och övergången till intilliggande gräs är helt plan och att det inte finns några snubbelrisker såsom hål, plötsliga gräsplättar eller mossa. Just ansåg man sig också tvungen att ersätta den tidigare banan. Den hade på grund av säkerhetsskäl varit avspärrad en längre tid, till elevernas stora förtret

– SBBZ är en skola med utpräglad idrottsprofil som i första hand vill förmedla rörelseglädje till barn och ungdomar. Det är inte nödvändigtvis en självklarhet för blinda och personer med synnedsättning som vanligtvis är mer benägna att vara försiktiga med kroppslig rörelse på grund av den ständiga risken för att slå emot hinder och skada sig. I Ilvesheim använder sig dock det målinriktade stödcentret av kroppslig rörelse tidigt i utbildningsplanen för att i allmänhet främja rörelseglädje men i synnerhet för att stärka elevernas stabilitet och rygg- och nackmuskulatur. Den nylagda, ovala löpbanan ger eleverna möjlighet att utan problem även kunna springa längre sträckor.

Förutom skolidrott erbjuder SBBZ även en prestationsgren – och det med stor framgång: Några av ungdomsspelarna på nationell nivå inom ramen för sporten Goalboll, den populäraste bollsporten för personer med nedsatt syn, tillhör skolan. Deras nästa mål är att delta i de paralympiska spelen. Dessa spelare utnyttjar den ovala löpbanan för konditions- och uthållighetsträning. Den höga belastbarheten hos Rekortan M gör det dessutom möjligt för skolans rullstolsanvändare att rotera runt på den nylagda banan utan att orsaka skada.

En särskilt tuff utmaning i planeringsarbetet var att leda bort ytvattnet – Rekortan M är ju nämligen vattenogenomsläppligt. Man var tvungen att hitta en anpassad lösning eftersom det inte gick att använda något standardutförande. Resultatet: En ränna inbyggd under banans mitt som å ena sidan ledde bort vattnet och å andra sidan tack vare komplett övertäckning inte utgjorde någon snubbelrisk för löparna. Föregående beläggning var utrustad med ihåliga lådor som gjorde att löparna kunde höra om de fortfarande låg kvar i spåret eller om de redan oavsiktligt var på väg att lämna banan. Denna akustiska orientering fungerade dock inte som det var tänkt och beläggningen var dessutom vattengenomsläpplig, vilket resulterade i sprickor längs de ihåliga lådorna.

Den nya banans robusthet och färger övertygade projektledarna i Ilvesheim att även förnya längdhoppsanläggningen med samma sportgolv – även den i färgkombinationen blått och gult.

DELA / PRENUMERERA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på xing

DU KANSKE ÄVEN GILLAR

Pressfoto_1_Infinergy_Flooring
oktober 25, 2021

BASF and Sport Group start global cooperation in the field of sports and outdoor flooring systems

Poligras+News+post+7Olympics-2500x957-FA
oktober 22, 2021

FIH and Sport Group announce partnership extension with renewed commitment to sustainability

Polytan @ FSB 2019
september 22, 2021

Polytan to promote sustainability at FSB 2021